top of page

HEILIG HART ZIEKENHUIS, LIER

voor het hele ziekenhuis, van Pediatrie tot Geriatrie 

 

"De clowns maken van de ziekenhuisopname een positieve belevenis”

Zorgclowns & Compagnie. Clowns in de Zorg & clowntherapie in België. We brengen een magisch moment & verlichting bij iedereen

WE HEBBEN AAN HET ZIEKENHUIS GEVRAAGD:

De ZorgClowns

bezoeken werkelijk alle mensen in het ziekenhuis. Ze laten een kind weer even kind zijn en tegelijk zijn ze vol respect  aanwezig op de palliatieve zorgen waar hun lichte poëzie wonderen verricht. 

HELP MEE DE ZORG MENSELIJKER TE MAKEN

Het Heilig Hart Ziekenhuis Lier vindt het belangrijk! Daarom hebben ze als 1e ZH van België een clown in dienst genomen!

Ons doel is hier altijd met 2 clowns te spelen!

ADOPTEER EEN CLOWN

Een clownsbezoek

wat is de impact?

&

waarom vaker clowns ?

Uw bijdrage maakt het verschil!

WAT DOEN WE

8

BEZOEKEN

/ MAAND

 • 1 clown in dienst:  2 x per week

 • 1 clown via sponsoring: 1 x per week

voor wie

 • Pediatrie

 • Geriatrie / dementie

 • Oncologisch dagcentrum voor volwassenen

 • PAAZ Palliatieve zorgen

 • Revalidatie

 • Wachtruimtes/ gangen

 • Personeel

 • ...

onze doelen 

8

BEZOEKEN

/ MAAND

 • 2 clowns

 • 2x per week

Aangezien wij op zoveel afdelingen in het ziekenhuis komen is 1 clown niet voldoende. Daarbovenop bereikt een clownsduo veel meer dan de optelsom van 2 clowns alleen. 

HOE HELPEN

 • Adopteer een clown.

 • Zet een actie op met uw bedrijf, school of serviceclub. 

interview HH ZH lier

HEILIG HART ZIEKENHUIS 

over onze clowns

Welke plek hebben de clowns in uw ziekenhuis? 

De clowns komen hier niet enkel op de kinderafdeling, nee zij komen werkelijk in heel het ziekenhuis. We zijn overtuigd van het positieve effect van hun bezoekjes, vandaar dat wij ook de stap gezet hebben om als eerste ziekenhuis in België een clown echt in dienst te nemen. Zij komt hier standaard 2 keer per week, werkt nauw samen met de rest van het personeel. Zij wordt dus compleet door het ziekenhuis betaald, en één keer per week krijgt zij een collega ZorgClown die betaald wordt vanuit de donaties die de Zorgclowns krijgen.     

Hoe is een clown een aanvulling voor de zorg?

Een ziekenhuisbezoek is een ingrijpende en stresserende gebeurtenis voor een kind en zijn ouders. Iedereen die in de zorg een interventie doet is deel van het proces dat een patiënt doormaakt. Een clown is hierin niet anders. “Er zijn steeds meer internationale studies die de impact van clowns in een ziekenhuis onderzoeken. De resultaten zijn zeer boeiend. Kinderen beleven het ziekenhuisbezoek positiever. Het kind wordt empowerd, krijgt de mogelijkheid weer te spelen, kind te zijn. De clown reikt mogelijkheden aan om de situatie te relativeren, van lachen tot het uiten van frustraties, angst, verdriet of boosheid. De clowns helpen mee van de ziekenhuisopname een positieve belevenis te maken”

Wat zijn de belangrijkste effecten van een clownsbezoek? 

De effecten van een clowns-bezoek zijn niet te onderschatten: lachen brengt zuurstof naar het lichaam en de organen. Het werkt stress verlagend, kinderen slapen en eten beter, wat de algehele weerstand vergroot. Endorfines worden aangemaakt, wat pijnstillend werkt en wat soms maakt dat er minder medicijnen nodig zijn. Ook ontstaat er een betere communicatie tussen de patiënt en de andere zorgverleners en helpen clowns bij de vermenselijking van de gezondheidszorg. Niets dan voordelen dus.

Waarom een tweede clown? 

We zien dat het een grote meerwaarde heeft wanneer de clowns in duo werken. Er zijn natuurlijk veel plekken waar de clown alleen ook heel goed werk verricht, maar dat is een stuk zwaarder voor de clown. Met als gevolg dat ze minder diensten kan bezoeken. We zien dat hier één plus één is soms echt drie kan worden. De dynamiek tussen twee clowns brengt meer leven in de brouwerij en samen kunnen ze meer mensen bereiken.   

Dr. Kristien Garmyn, kinderarts in het Heilig-Hartziekenhuis:

bottom of page