top of page

REVALIDATIE CENTRUM PULDERBOS

voor kinderen & jongeren

 

"Lachen is enkel het topje van de ijsberg, de ZorgClowns maken veel meer los dan dat... "

Zorgclowns & Compagnie. Clowns in de Zorg & clowntherapie in België. We brengen een magisch moment & verlichting bij iedereen

De ZorgClowns

verminderen de stress wat maakt dat jongeren zich vaak minder ‘ziek’ voelen en hen vlotter doet aanhaken aan de therapie.

GEEF EEN KIND KRACHT VOOR ZIJN REVALIDATIE

Het bestuur van Pulderbos vindt het belangrijk!

Daarom helpen ze 8 clownsbezoekjes per jaar mogelijk maken.

Graag zien we de clowns vaker komen!

STEUN EEN CLOWNSBEZOEK

WE HEBBEN AAN DE BESTUUR 

VAN PULDERBOS GEVRAAGD:

Een clownsbezoek

wat is de impact?

&

waarom vaker clowns ?

Uw bijdrage maakt het verschil!

Zorgclowns & Compagnie. Clowns in de Zorg & clowntherapie in België. We brengen een magisch moment & verlichting bij iedereen
REVA
PULDERBOS

Pulderbos is een Revalidatiecentrum voor Kinderen en Jongeren.

Zij komen daar voor intensieve revalidatie, soms maanden aan een stuk, met of zonder ouders.

Meer
Meer
Meer

WAT DOEN WE

BEZOEKEN

/ MAAND

0.6

  • 8 clown bezoeken per jaar

  • veel verschillende leefgroepen

voor wie

  • voor kinderen & jongeren die een intens revalidatie traject ondergaan en vaak weken of maanden ter plekke dienen te blijven, met of zonder ouders.

onze doelen 

BEZOEKEN

/ MAAND

2

  • 24 clown bezoeken per jaar

  • Zo kunnen de clowns er vaker echt zijn voor de kinderen en hun de kracht geven die zo hard nodig tijdens het revalideren.   

HOE HELPEN

  • Met een klein of groot bedrag helpt u het aantal bezoekjes te verdrievoudigen

  • Zet een actie op met uw bedrijf, school of serviceclub.

  • Geef een clownsbezoek cadeau

Interview pulderbos

REVALIDATIE CENTRUM PULDERBOS

over onze clowns

Dr. Kevin Hendrickx – kinderpsychiater in opleiding

Dr. Marleen Moens – kinderarts / hoofdarts revalidatiecentrum Pulderbos

Uit naam van het revalidatiecentrum Pulderbos”

Wat is de plek van de clownsbezoeken in Pulderbos? 

Als assistent kinder- en jeugdpsychiatrie en als hoofdarts onderstrepen we het belang om voor de opgenomen jongeren in het revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren Pulderbos een breed en stimulerend aanbod te hebben. Naast de strikte medische en therapeutische aanpak blijft het belangrijk om ook het speelse aspect van opgroeien te benadrukken. Het gegeven van Zorgclowns & co komt hier perfect aan tegemoet.

Gaat het enkel over lachen? 

Absoluut niet, vergis je niet, bij ZorgClowns & co mag je zeker (hoewel heel belangrijk en aanwezig) niet enkel kijken naar de amusementswaarde an sich. Dit is maar het spreekwoordelijke topje van de ijsberg.

De aanwezigheid van deze Zorgclowns met hun spontane en ongedwongen karakter zorgt voor verschillende positieve dynamieken. En laat deze eigenschappen nu net perfect te rijmen zijn met een brede zorg voor de jongeren. Een zorg die zowel het medische, het gedragsmatige en het emotionele bevat.

Wat is het belangrijkste effect van een clownsbezoek?

Bij jongeren waarbij pijn, lichamelijke last, kwaadheid of verdrietig omwille van hun problematiek op de voorgrond staan, zijn de Zorgclowns & co veel meer dan louter oppervlakkig vertier. De opsomming hierboven onderstreept dit duidelijk. En verminderde stress maakt jongeren vaak minder ‘ziek’, doet hen vlotter aanhaken aan de therapie en bevordert voornamelijk hun welbevinden.

Door in hun spel vanzelfsprekendheden en normale verwachtingspatronen te doorbreken, brengen ze op een positieve manier verwarring en zetten ze aan tot denken.

Hoe zijn de Zorgclowns een aanvulling op de zorg?

De frisse wind die de clowns komen brengen is ook goed en leerzaam voor het personeel. Vaak zien wij de kinderen ineens van een andere kant. Zien we dat een kind dat normaal bijna niet reageert wel reageert op een clown. Daar leren wij weer veel van. 

ZorgClowns & co gaan in interactie met de jongeren en hun begeleiding. Door een atypische en uitnodigende manier van benaderen, zijn ze erg ontwapenend. De lichtheid en luchtigheid geeft toegang bij verschillende jongeren. Ook voor jongeren voor wie sociaal contact in het dagelijkse leven minder vlot loopt, biedt dit veel kansen.

Flexibiliteit naar verschillende doelgroepen: door grotendeels non-verbaal te werken komen ze ook tegemoet aan jongeren die in hun zintuiglijke of cognitieve mogelijkheden beperkt zijn. Er is sensorisch spel met muziek, geluid en ook visuele prikkels.

Bij jongeren die opgenomen zijn en waar familie/kennissen minder aanwezig zijn, zijn de ZorgClowns soms duidelijke kleine maar significante lichtpuntjes. Dit hebben we zeker herkend tijdens de COVID-maatregelen waarbij deze jongeren via video-live-clowning bereikt kunnen worden.

Waarom zien jullie graag vaker clowns komen. 

We zien telkens als de ZorgClowns zijn langsgekomen dat dit een positief effect heeft op de kinderen. Wanneer ze vaker zouden komen dan zouden ze naar meer groepen kunnen gaan en zo meer kinderen een steuntje in de rug kunnen geven. Iets wat ze hier hard nodig hebben, want vaak is het revalidatieproces lang en pijnlijk.

 

bottom of page